Rhino is de angst van iedere paardenliefhebber. Rhino, ook rhinopneumonie genoemd, wordt veroorzaakt door een virus en kan drie typen ziektes veroorzaken. Rhino kan abortus veroorzaken, luchtwegproblemen of neurologische problemen. De abortus variant zorgt hierbij altijd voor de dood van de foetus en ook de neurologische variant is dodelijk. Gelukkig is er een vaccin tegen deze verschrikkelijke paardenziekte.

 

Goed, voor rhino is dus een vaccin, maar veel paardeneigenaren kiezen er toch voor om hun paard niet te vaccineren. Waarom niet? Een paard kan een dag of twee wat onwel zijn na een vaccinatie, net als dat een griepprik of een coronaprik effect kan hebben op ons welzijn. Daarbij is een rhinoprik niet erg goedkoop en is het voor veel paardeneigenaren een makkelijke manier om geld te besparen op deze toch al dure hobby. Daarbij is er volgens sceptici geen wetenschappelijk bewijs dat het vaccin werkt tegen de neurologische variant van rhino. Toch zijn er ook genoeg redenen om je paard wel te laten vaccineren. Die sommen we hieronder voor je op. Vaccineren kun je laten doen bij Dierenkliniek ´t Leijdal voor paarden.

Het vaccin werkt wel voor de andere varianten

Of het vaccin wel of niet werkt tegen de neurologische variant van rhino laten we hier even in het midden. Wat wel zeker is, is dat het vaccin zeker wel werkt tegen de andere twee varianten. Met een vaccinatie kun je je paard beschermen tegen een hele flinke (ook niet ongevaarlijke) verkoudheid en je merrie dus, mits drachtig, beschermen tegen een abortus. 

Het vaccin is niet zo duur

Goed, het vaccin kost wat geld, de kosten van één vaccinatie liggen rond de 60 euro. Toch weegt dat niet op tegen de financiële schade die het virus aan kan brengen. Wordt je paard ziek, dan moet het waarschijnlijk flink wat medische verzorging krijgen. Daarbij moet het in quarantaine, want het virus is zeer besmettelijk. Wordt je paard erg ziek, dan kun je je paard er dus zelfs aan verliezen. Vergeleken met die financiële en ook zeker emotionele schade, is het vaccin echt niet duur.

Het virus verspreidt snel

Wanneer je paard vrijwel altijd thuis op stal en in de wei staat en niet in contact komt met andere paarden, heb je waarschijnlijk niet zoveel om je zorgen over te maken. Ga je echter wel af en toe met je paard op pad, bijvoorbeeld op wedstrijd, een weekendje weg, of maak je samen met paarden van buiten de stal een buitenrit, dan loop je al snel veel meer risico. Rhino is namelijk erg besmettelijk en draagt snel over. Contact met andere paarden kan voor een ongevaccineerd paard dus erg gevaarlijk zijn.